söndag 9 september 2012

Verkligheten är inte både kontinuerlig och partikulär samtidigt (vilket kladistiken felaktigt tror)

Verkligheten är kontinuerlig. Denna kontinuitet bryts dock när vi människor börjar prata om den, dvs begreppsbildar den, egentligen redan när vi tar emot den med våra sinnen, genom att vi då lägger till en artificiell skillnad mellan oss och det vi tar emot, vilken sönderdelar den kontinuerliga verkligheten i bitar (partikulariserar den). Den innebär att vi uppfattar verkligheten såsom varande både kontinuerlig och partikulär samtidigt.

Denna samtidiga kontinuitet och partikularitet handlar dock om två olika aspekter av vår uppfattning av verkligheten, inte om olika egenskaper hos verkligheten (vilket kladistiken felaktigt tror). Istället är den senare uppfattningen faktiskt paradoxalt motsägelsefull, vilket också Russells paradox visar. (Dvs, om vi missförstår verkligheten såsom varande både kontinuerlig och partikulär samtidigt, så är vi paradoxalt motsägelsefulla.

Verkligheten är således inte både kontinuerlig och partikulär samtidigt, utan verkar endast vara det för oss därför att vi har lagt till en artificiell skillnad mellan oss och det vi tar emot. Förståelse av detta faktum är grundläggande för behållande av fokus i vår diskussion om verkligheten på den verklighet vi tar emot istället för ett förlorande bland de ord vi använder för att diskutera den (vilket kladistiken alltså har råkat ut för). Ett sådant förlorande bland orden är dessvärre vanligt hos dem som betraktar sig som intellektuella. Det kan till och med betraktas som karaktäristiskt för dem.

Det är alltså detta förlorande bland orden som har fått många biologiska systematiker att tro att de kan hitta ett enda sant Livets Träd, och även fått många fysiker att tro att de kan hitta det de kallar Higgs partikel. De tror helt enkelt att deras uppfattning av verkligheten ÄR verkligheten. Det krävs alltså en viss intelligens för att kunna passera detta nålsöga från en konsekvent uppfattning av det vi kallar verkligheten till en paradoxalt motsägelsefull uppfattning av den. Det krävs en viss intelligens för att kunna passera nålsögat från vett till ovett.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar