måndag 11 juni 2012

Om Livets Träd (och kladistik)

Sedan slutet av 1960-talet har den biologiska systematiken alltmer börjat överge den Linneanska systematiken för att istället tala om "naturliga grupper" och det man kallar "Livets träd" företrätt av en åsiktsinriktning som kallas kladistik. Denna idé är inte ny, utan fanns bevisligen redan hos Taoismens grundare, de antika grekerna, vikingarna och en massa andra kulturer och har levt parallella liv hela tiden sedan dess, för att nu återigen dyka upp i den moderna biologiska systematiken. 

Exempel är:
All she requested was that the painting should depict a Tree of Life.
Amnioternas "fylogeni".

För massor av ytterligare illustrationer, se Livets träd).

Idag kallas sådana släktträd dock "kladogram", varav det allomfattande kladogrammet alltså är livets träd.

Ett exempel är:

File:Tree of life with genome size.svg
ITOL Tree of life (Wikipedia)

Problemet med denna idé är dock att den är inkonsekvent, dvs självmotsägande, som en singularitet (dvs ett enda Livets Träd) genom att innebära att enheterna det består av måste vara både åtskilda och överlappande samtidigt. Idén är helt enkelt i praktiken en direkt sammanblandning av vår särskiljning av enheterna det består av, oavsett vilka enheter vi än särskiljer för att konstruera det. Den är alltså i praktiken en självmotsägande cirkularitet, trots att många av oss tvärtom uppfattar den som "naturlig". Denna egenskap innebär att Livets Träd kan vara precis vad som helst, men alltid innehållande motsägelser. Idén är helt enkelt konsekvent inkonsekvent. (Egentligen representerar idén den subjektiva aspekten av Russell's paradox, men tar ett tag att reda ut).

Det enda sätt vi har att undvika denna paranoida cirkularitet är att dela upp enheterna trädet består av i kategorier av klasser, liksom i den Linneanska systematiken, genom att på så sätt konsekvent hålla isär begreppen klass och enhet (dvs oändlig och ändlig), då kategorierna representerar (ändliga) enheter och klasserna är oändliga.

Detta innebär att det inte finns något enda sant Livets Träd, utan endast flera lika sanna beskrivningar av Livets uppkomst. Livets uppkomst går helt enkelt att betrakta ur olika aspekter som är lika sanna. Idén om ett enda sant Livets Träd är i en vetenskaplig mening mer av en psykisk sjukdom än en realistisk idé, även om den för konsten erbjuder ett intressant uppslag (se ovan och på Livets träd).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar